[...] raczej nikomu nie zaszkodzi, ale kupowal bym pasteryzowane nigdy UHT bo to po prostu zabarwiona woda juz tylko. @magda.pe00 Wszystko zalezy od objetosci silowej. Inne bedzie zapotrzebowanie dla osoby ktora na treningu wycisnie lacznie 5000kg ciezaru na treningu, a inne u osoby ktora zrobi pare serii pompek i przysiadow. Jesli ktos dzwiga ciezko, [...]
[...] oznaczała ile gram tłuszczu powinienneś spożywać. 5. Odejmij kalorie z tłuszczów od dziennego zapotrzebowania kalorycznego. 6. Pomnóż swoją wagę przez 2.75 by uzykać zapotrzebowanie na białko w gramach 7. Pomnóż ilość białka w gramach przez 4 by dowiedzieć się ile kalorii będziesz otrzymywał z białka 8. Odejmij od liczby uzyskanej w [...]
[...] przeciwną do podejścia holistycznego do diety i organizmu ludzkiego. Kierując się bilansem energetycznym należy pamietać, że hormony mogą wpływac na parcelację energii, na zapotrzebowanie energetyczne i na wiele innych parametrów. Z drugiej strony - jak wspomniałem - podaż energii może wpływać na aktywnosć wspomnianych hormonów. To sa powiązane [...]
[...] B1 (tiamina) - uczestniczy w procesach energetycznych, biorąc udział w przemianach węglowodanów i różnych czynnościach układu nerwowego. Istnieje ścisły związek pomiędzy zapotrzebowaniem na tę witaminę a ilością dostarczanej organizmowi energii. Zapotrzebowanie na tiaminę wzrasta w przypadku palenia tytoniu, nadużywania alkoholu, kawy, [...]
[...] i tłuszcze, natomiast węglowodany są zbyteczne, oraz dla zdobycia paliwa, a tłuszcz jest najbardziej wydajnym paliwem. Paliwem pożądanym przez organizm. Kiedy więc powstaje zapotrzebowanie na węglowodany? NIGDY. Nie ma bezwzględnej potrzeby spożywania węglowodanów. Więc dlaczego to robimy? Żeby podtrzymać tempo starzenia się i oszczędzić [...]
[...] by utrzymać masę mięśniową na stałym poziomie wynosi 1g na 1kg masy ciała. Co się dzieje z nadmiarem spożytego białka? Białko spożyte w ilości przekraczającej nasze zapotrzebowanie nie jest wbudowywane w mięśnie, ale ulega utlenianiu, tak samo jak tłuszcze czy węglowodany. Badania wykazują, że dieta wysokobiałkowa nasila utlenianie [...]
[...] wy-starczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego stanowi dodatkową gwarancję zaspo-kojenia wszystkich potrzeb w zakresie aminokwasów, a także pozwala lepiej pokryć zapotrzebowanie na substancje mineralne i mikroskładniki. Pewność, że otrzymuje się wystarczającą ilość wapnia dzięki produktom mlecznym, zadowalające ilości witaminy B i [...]
[...] prawie 90% z nich nigdy nie przekraczało zalecanej podaży energii, a wręcz przeciwnie spożywało często 0 20-30% mniej kalorii niż wynosi ich rzeczywiste zapotrzebowanie. Mimo tego, że w ten sposób odżywiali się przez wiele lat, to jednak waga ich ciała wciąż nieubłaganie szła w górę. Nie stwierdzono też żadnych [...]
[...] pokazuje to badanie przeprowadzone przez Mayo Clinic na dużej grupie ochotników których przez okres 8 tygodni żywiono dietą zawierającą o 1000 kcal więcej niż wynosiło zapotrzebowanie dzienne każdego z uczestników badania. Po ośmiu tygodniach, w ciągu których badani zjedli o 56.000 - 60.000 kcal więcej niż ich zapotrzebowanie, stwierdzono [...]
[...] Ultimate Protein jest wysokobiałkowym dodatkiem odżywczym przeznaczonym dla osób trenujących wyczynowo kulturystykę oraz inne dyscypliny sportu, u których wzrasta zapotrzebowanie na białko. Białko jest podstawowym materiałem budulcowym naszego organizmu - stanowi 90% masy mięśni. Bez odpowiedniej jego podaży nie można oczekiwać [...]
[...] oraz zmniejszenia odporności na choroby zakaźne. Na szczęśnie obecny sposób żywienia w krajach rozwiniętych rzadko sprzyja powstawaniu niedoborów białkowych. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik występuje u dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych, czyli w przypadkach kiedy mamy do czynienia z intensywną budową i rozwijaniem się [...]
WITAMINY I MINERAŁY Myślisz pewnie, że skoro intensywnie trenujesz i Twoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze przekracza zalecane normy, to potrzebujesz też więcej witamin i minerałów. Jednak wydaje się, że nie. Jak dotąd, korzystne działanie suplementów w dawkach większych niż zalecane odnotowano jedynie u sportowców, u których wykryto [...]
[...] wegli można w ogóle nie jeść bo to nie jest składnik nie zbędny w naszej diecie , tak tłuszcze już nie! Ale vlcd to ma być vlcd . I teraz pytanie do was . Jeśli ktoś ma zapotrzebowanie na poziomie 4 czy 5000kcal i nagle zejdzie nie do <30g wegli i fatu ale np. Jak ja do 50g+ . Nadal będzie na ogromnym minusie . Więc jaka to jest różnica dla [...]
[...] , białka jaj. Ad4. W diecie kulturystycznej ważne jest nie tylko co i ile jemy ale także kiedy i w jakich porcjach. Nie osiągniemy dobrych rezultatów jeśli swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne podzielimy na 3 posiłki. Nasz organizm nie będzie w stanie przetrawić takiej dawki jedzenia jednocześnie a nadmiar osadzi jedynie w tkance [...]
[...] tłuszcze i różne warzywa. Wiek od 13 do 15 lat jest okresem bardzo szybkiego i intensywnego rozwoju dzieci. Zapotrzebowanie na wszystkie składniki jest duże: wzrasta również zapotrzebowanie na energię. Szczególnie duże jest zapotrzebowanie na białko, wapń ,żelazo i witaminy. Zapotrzebowanie na energię u chłopców wynosi 3300 kcal , natomiast u [...]
[...] brzuszka. Jeżeli ograniczasz spożycie węglowodanów, twój organizm automatycznie zwiększa zwiększa produkcję insuliny. Przy poziomie hormonu przekraczającym rzeczywiste zapotrzebowanie, nadwyżki spożytych kalorii zostaną zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej właśnie na brzuchu. Co powinnaś robić? Całkowite wyeliminowanie węglowodanów z [...]
[...] - osoba szczupla nie ma problemow z insulina - osoba otyla,szybka lapiaca fat - MA! Tu nie trzeba nawet duzo kombinowac czy myslec. Wsyatrczy spojrzec na siebie,policzyc zapotrzebowanie,sprzwdzic ile sie je i co sie je. Jesli jemy duzo za duzo i jestemy otyli - to pewnie wystarczy zmniejszyc ilosc kcal. Jesli jesmy na styk a jestesmy otyli to [...]
Odżywianie - zasady ogólne treść: Ogólne zasady odżywiania się osób trenujących biegi długie wraz z przykładami norm żywieniowych i jadłospisów. autor: Eugeniusz Gronostaj --------------------------------------------------------------------- Zasady ogólne Poprzez właściwe żywienie sportowca należy dążyć do tego aby cała przemiana podstawowa, praca [...]
[...] oraz zmniejszenia odporności na choroby zakaźne. Na szczęśnie obecny sposób żywienia w krajach rozwiniętych rzadko sprzyja powstawaniu niedoborów białkowych. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik występuje u dzieci, młodzieży i kobiet ciężarnych, czyli w przypadkach kiedy mamy do czynienia z intensywną budową i rozwijaniem się [...]